“Бурята” в Народния театър – за представление, Койна Русева – за водеща женска

...
“Бурята” в Народния театър – за представление, Койна Русева – за водеща женска
Коментари Харесай

В Холивуд “Оскар”-и, в София – “Икар”: Кои са големите победители

“Бурята” в Народния спектакъл – за зрелище, Койна Русева – за водеща женска роля в “Майстора и Маргарита” по Михаил Булгаков (реж. Николай Поляков, Младежки театър) и Владимир Карамазов – за водеща мъжка роля в “Опашката” от Захари Карабашлиев (реж. Явор Гърдев, спектакъл “Иван Радоев” – Плевен), са измежду носителите на премиите “Икар“.

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) довечера в Народния театър на гала, открита с химна на Европа. “Без съмнение, ние се противопоставяме на експанзията в името на мира и свободния избор, като показваме своята безрезервна поддръжка към борците, които бранят тези свещени полезности. Всеки от нас би трябвало да бъде подобен войник. Грижата за свободата и хармонията е ежедневна грижа”, сподели водещият Роберт Янакиев, артист и шеф на спектакъл “Възраждане”.

Наградата за дебют получи режисьорът Димитър Илиев – за Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил (“Ялта арт рум”).

За поддържаща мъжка роля бе отличен Севар Иванов за Агатон във “Федра сияйната” от Петър Пламенов (реж. Бойка Велкова, спектакъл “Азарян”), а за поддържаща женска – Христина Джурова за Констанца Вебер в “Амадеус” от Питър Шафър (реж. Стайко Мурджев, спектакъл “Стоян Бъчваров”, Варна).

За постановка “Икар” получи Николай Поляков за “Майстора и Маргарита”. Поляков насочи апел към присъстващите в залата да почетат с 10-секундно безмълвие жертвите от спора в Украйна. Той пожела на САБ да бъде още по-силен, още по-авторитетен, още по- могъщ, когато пази правата и достолепието на своите членове. “Пожелавам да се пази от отровната прегръдка на властта, тъй като властта е краткотрайна, а театърът, както знаем, е вечен”, сподели режисьорът.

За сценография бе отличена Илияна Кънчева за “Галерия Стриндберг”, за майсторско техническо реализиране – Пловдивския театър  за “Коприна”, а за авторска музика – Николай Иванов за “Шахнаме: Сказание за Зал” по Фердоуси (реж. и сценарист Елена Панайотова, спектакъл “Азарян”).
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР